17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCheile Sohodolului au intrat în administrarea APM

Cheile Sohodolului au intrat în administrarea APM

Aria naturală protejată Cheile Sohodolului, din judeţul Gorj, a fost preluată în custodie, de la jumătatea lunii trecute, de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, care o va administra pe o perioadă de cinci ani.

GORJ. Cheile Sohodolului sunt situate în apropierea comunei Runcu, la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Târgu Jiu. Zona este vizitată de turişti, datorită frumuseţii deosebite. Cheile Sohodolului se întind pe şapte kilometri şi reprezintă una din destinaţiile preferate pentru cei care doresc să se bucure de aer curat şi de peisajul magnific al munţilor. Doljenii vin în număr foarte mare în această zonă, considerată una dintre cele mai frumoase chei calcaroase din ţară. Aici există un complex turistic, deşi zona nu este electrificată.
Apa, precum şi alţi factori au dus la apariţia unor variate forme constând în avene şi peşteri de o rară frumuseţe. Tot pe Cheile Sohodolului se organizează în fiecare an concursuri de căţărare, aici existând un traseu cunoscut printre iubitorii acestui sport.

Gunoiul este lăsat pe marginea drumului

Conducerea APM Gorj spune că se va preocupa, în special, de atragerea de fonduri pentru dezvoltarea zonei, precum şi de organizarea de acţiuni de educare a turiştilor. Gheorghe Fometescu, directorul APM Gorj, a precizat că turiştii nu vor mai avea voie să facă grătare direct pe iarbă: „Trebuie să se facă un turism civilizat, astfel că se va interzice turiştilor să mai facă grătare direct pe iarbă, pentru că s-a constatat că în locul respectiv nu mai creşte nimic. Au fost luate deja primele măsuri în acest sens. La intrare în aria naturală protejată, turiştii primesc un sac menajer, mănuşi şi un pliant în care li se spune ce să facă. Resturile sunt lăsate pe marginea drumului, iar o maşină le ridică şi le transportă la groapa de gunoi“.
APM Gorj va încheia un protocol cu o fundaţie din Bucureşti în vederea dezvoltării Cheilor Sohodolului. „Suntem în discuţii avansate cu o organizaţie din Bucureşti, pentru a derula unele proiecte de dezvoltare a zonei, cum ar fi electrificarea şi realizarea unui sistem de reciclare a gunoiului“, a precizat Gheorghe Fometescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS